Louis De Beule, speler bij FC Daknam, schittert als eerste scheidsrechter bij oefenmatch Rode Duivels U16

Louis De Beule (20), scheidsrechter en speler bij FC Daknam, mocht onlangs als eerste scheidsrechter de lakens uitdelen bij de vriendschappelijke match van de Rode Duivels U16 tegen Portugal. Zijn inzet als scheidsrechter werd opgemerkt waardoor hij op een dag een telefoontje van de Koninklijke Voetbalbond kreeg: ‘Wil jij een vriendschapsmatch van een internationaal toernooi fluiten?”

Wat dacht je toen je dit telefoontje kreeg?

Louis: “Ik werd van mijn sokken geblazen, ik was super hard onder de indruk. Het voelde als een hele eer om dit te mogen doen.”

Bij het zingen van de volksliederen kreeg ik een gevoel van fierheid over mij, dat was een zeer fijn moment.

Hoe heb je die match beleefd? 

Louis: “Ik was zeer geconcentreerd, dit was hét moment waarop ik het moest gaan waarmaken. Bij het zingen van de volksliederen kreeg ik een gevoel van fierheid over mij, dat was een zeer fijn moment. Voor de match ging er al een gezonde dosis stress aan vooraf, maar op het moment zelf ben je vooral bezig met het spel en je focus. Ik wist dat het een vriendschappelijke match was, maar voor mij was dit wel het moment om mezelf te bewijzen. Ik stond er trouwens niet alleen voor, ik had een assistent-scheidsrechter naast mij en twee lijnrechters, dat hielp ook wel. De Rode Duivels hebben trouwens gewonnen met 1-0 door een zeer laat doelpunt. Er komt nogal wat talent aan, daar mag je zeker van zijn, die gasten zijn fenomenaal.

De organisatie van zo’n wedstrijd verloopt trouwens super professioneel. Alles is zeer gedetailleerd uitgewerkt, tot op de seconde. In de kleedkamers stonden allerlei drankjes en eten voor ons klaar, ik voelde me een beetje belangrijk.”

Even naar het begin, hoe ben je bij FC Daknam verzeild geraak?

Louis: “Ik ben bij FC Daknam begonnen toen ik 10 jaar was doordat een vriend van mij bij FC Daknam speelde. Ik ben altijd bij de club gebleven omdat mijn vrienden hier zaten en omdat we altijd dezelfde vaste ploeg hadden met goede trainers. Ik heb zelf nooit maar gedacht ergens anders te gaan spelen.

Ik voetbal nu bij de Beloften Steven. Ja, dat is de naam van onze trainer. Bij FC Daknam is het niet de gewoonte om van ploeg A of B te spreken, maar van de ploeg plus de naam van de trainer. Dit doen ze om geen onderscheid te maken op niveau. Bij veel clubs heb je een A-ploeg, een B-ploeg enzovoort. Bij FC Daknam is dat niet om het groepsgevoel en de positieve sfeer te behouden. Dat vind ik erg fijn.”

Als je interesse hebt, kijk dan zeker op reffassist.com, daar vind je alle info en cursussen.

Hoe ben je scheidsrechter geworden?   

Louis: “Dankzij FC Daknam ben ik erin gerold. Als speler bij de U17 ben je verplicht om enkele jeugdwedstrijden te fluiten. De interesse was er meteen, dus heb ik dat thuis verteld. Met de hulp van mijn ouders ben ik dan aan een cursus begonnen en na het theoretisch examen heb ik mijn diploma gekregen. Ik was toen 15 jaar.

Als jonge scheidsrechter met ambitie houdt de Voetbalbond je sowieso in het oog. Als je toont dat je hogerop wil geraken, dan geven ze je ook de kansen die je nodig hebt om te groeien. Er zijn sowieso veel tekorten aan scheidsrechters, dus als je interesse hebt, kijk dan zeker op reffassist.com, daar vind je alle info en cursussen.

Door veel matchen te fluiten en ervaring op te doen kan je klimmen in de ranking van scheidsrechter. Ik doe er dan ook veel aan om mijn niveau omhoog te halen.

Mijn ambitie is hoog, ik zou graag scheidsrechter worden op professioneel niveau en het liefst wereldwijd.

Wat is je ambitie voor de toekomst?

Louis: “Ik neem het nu stap voor stap, het is belangrijk alles goed te blijven opvolgen en verder te gaan. Er zijn sowieso nog veel verbeterpunten waar ik aan wil blijven werken. Vooral veel ervaring opdoen kan daar alleen maar bij helpen. Mijn ambitie is hoog, ik zou graag scheidsrechter worden op professioneel niveau en het liefst wereldwijd. Maar op dit moment zou ik voetbal spelen nog steeds willen combineren met fluiten, zolang het mogelijk is.”

Wat moet je zeker in je hebben om een goede scheidsrechter te zijn of te worden?

Louis: “Je hebt een goede conditie en veel spelinzicht nodig. Maar als je al voetballer bent, dan is dat meestal geen probleem. Het belangrijkste is om respect van de spelers af te dwingen. Je moet een gevoel van gezag kunnen uitstralen, tonen dat jij de baas bent op het veld. Mijn opleiding als leerkracht helpt me daar zeker bij.”

Laatste vraag, wie zijn je scheidsrechter-helden?

Louis: “Alex Verstraeten natuurlijk, de lijnrechter van Frank De Bleeckere. Hij zorgt nu voor de scheidsrechters in de Belgische Voetbalbond, en hij doet dat erg goed vind ik. Frank De Bleeckere zelf ook natuurlijk, en niet te vergeten Collina, wat die alleen maar met zijn blik uitstraalt, fantastisch.”

(Foto’s: Hendrik De Beule)